BLOG #MindYourSkin

Over de praktijk: Carien is sinds 2016 praktijkeigenaresse van Huidtherapie Doorn en heeft eerder in andere praktijken gewerkt. Carolien is in 2019 afgestudeerd als huidtherapeut en sinds deze zomer werkzaam bij de praktijk. Uiteraard is onze gezamenlijke passie de huid.  Carolien klimt in de pen om via onze blog-serie #MindYourSkin aandacht te vragen voor jouw huid.

 

BLOG #3: DE DROGE HUID; xerosis cutis

Het najaar is volop in gang; de blaadjes verkleuren en vallen van de bomen, de temperatuur daalt en de verwarmingen in huis zijn aan. Onze handen die we al maanden zo flink aan het wassen zijn, kunnen ineens veel droger aanvoelen, maar ook de huid van je gezicht kan wat meer trekkerig zijn.

Uitdroging van de huid
Dat je huid droger wordt kan komen door een lage luchtvochtigheid die gecreëerd word door het gebruik van airconditioning of verwarming. Daarnaast heeft (frequent en te warm) douchen en het gebruik van doucheproducten met zeep ook een negatieve invloed op de huid.

Maar ook chronische huidaandoeningen met atopie zoals eczeem, extreem droge huid syndromen zoals bij ichthyosis kunnen flink wat klachten geven. Daarnaast kan door medicatie de huid ook droger worden, bijvoorbeeld medicatie voor acne zoals isotretinoïne, maar ook oestrogenen, anti-androgenen en cytostatica.

Oorzaken droge huid in het kort:
► Te vaak of te heet douchen
► Te veel gebruik van zeep
► Te droge omgevingslucht
► Aanleg
► Oudere leeftijd
► Atopie (filaggrine tekort)
► Ichthyosis syndromen
► Geneesmiddelen

 

Bescherming huid
Maar hoe werkt je huid eigenlijk? Hoe zorgt je huid ervoor dat je er niet uit gaat zien als een rozijntje? De huid bevat meerdere “ingrediënten” die voorkomen dat je huid uitdroogt.

Eén van die ingrediënten in de huid zijn ‘Natural Moisturizing Factors’ [NMF]. Dit zijn natuurlijke wateraantrekkende stoffen die zich in de bovenste huidlaag van de epidermis (stratum corneum) bevinden. De NMF’s trekken water aan en verbinden zich daarmee om de juiste balans te houden. Veel douchen en het gebruik van zeepproducten hebben een negatieve invloed op deze balans waardoor deze verstoord kan raken.

Bakstenen en cement
De bovenste huidlaag (epidermis) bestaat uit keratinocyten. Tussen die keratinocyten is geen lege ruimte (anders zou je huid uit elkaar vallen), maar zitten vulstoffen zoals lipiden (vetten) en eiwitten en verbindingen. Deze lipiden helpen voorkomen dat je huid uitdroogt en bestaan uit ceramide, cholesterol en essentiële vetzuren en zijn hét cementlaagje tussen de bakstenen (keratinocyten). Dit houdt het waterverlies in de huid tegen, vormen een barrière en geeft de huid haar soepele zachte gevoel, míts deze niet uitgedroogd is natuurlijk.

Vette zalf
Als je crème op je huid smeert brengt dat geen vocht in de huid, maar zorgt het er voornamelijk voor dat je het vocht wat in de huid zit niet verliest. Dit noemt men ook wel ‘trans epidermaal waterverlies’. Sommige zalven zijn hier extreem goed in zoals bijvoorbeeld vaseline. Vaseline dekt de huid zodanig af dat het een occlusieve werking krijgt, dat wil zeggen dat het de huid afsluit en dat het vocht de huid niet uit kan. Het nadeel daarvan is dat niet iedere huid daar goed op reageert. Je huid glimt en plakt er enorm van en daarnaast sluit het ook de poriën en de afvoergang van de talgklieren af, met als gevolg dat er puistjes en mee-eters ontstaan. Niet de beste oplossing, ook al doet de vaseline in feite zijn werk heel goed.

Vocht aantrekkers
Net zoals er vocht-aantrekkende factoren in de huid zitten (o.a. NMF’s) kun je ook vocht-aantrekkende stofjes op de huid smeren. Bekende voorbeelden hiervan zijn hyaluronzuur, ureum en alpha hydroxy acids (AHA’s). Ureum ken je wellicht wel van voeten- en handcrème. Laat je bij huidproblemen en gebruik van producten altijd adviseren door een huidtherapeut, net zoals bij vaseline die zijn werk heel goed doet, maakt het nog niet altijd geschikt voor jouw huid of is het wat je huid nodig heeft.

Wist je dat je huid ook eigen hyaluronzuur aanmaakt?

Tips ter voorkoming van een droge huid
Het ligt voor de hand, maar niet teveel douchen, dus zeker niet meer dan één keer per dag. Douche verantwoord: niet te heet, niet te lang en geen zeep. Gebruik liever een doucheproduct op basis van olie. Ook kun je bij droge-huid-klachten direct na het douchen de huid insmeren met een licht vettende crème of lotion. Als je last van eczeem hebt, smeer dan ook meerdere keren op de dag. Pas op met producten die irriterende stoffen kunnen bevatten zoals parfum en wolvet.

Is je favoriete crème in het najaar/winter niet voldoende om de huid gehydrateerd te houden? Smeer er dan een serum onder. Een goed serum bevat kleinere moleculen zodat de huid ze beter op kan nemen met een laagje van je eigen crème. Een win-win situatie voor je huid.

Fijn najaar en ‘mind your skin’!

Heb jij een droge en/of gevoelige huid en wil je graag advies? Neem dan contact met ons op via info@huid.bootsystems.nl of bel 06 5395 9371

 

Bronnen:
Mekkes, 2014, https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/dtxt/droge-huid.htm
Toonstra, 2012, dermatologie voor huidtherapeuten

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

BLOG #2: PIGMENT PROBLEMATIEK

Iedereen kent het wel: vlekjes op de huid. De algemeen meest leuk gevonden pigmentvlekjes zijn de spro etjes die in het voorjaar ontstaan en in het najaar weer afnemen. Andere plekjes met pigment op de huid zijn bijvoorbeeld moedervlekken, en in de zomer wanneer het zonnetje lekker schijnt, krijgt de huid over het geheel een bruinere  kleur. Dit alles heeft te maken met pigment.

Mooi of..?
Sommige gepigmenteerde plekjes vinden we mooi of horen gewoonweg bij je, maar daarnaast kunnen we pigment ook heel storend vinden, zoals wanneer een pigmentvlek ineens lijkt te verschijnen. Die plekken kunnen ontstaan door verschillende oorzaken.  Zo kunnen hormonen een flinke verstoring opleveren, denk bijvoorbeeld aan het zwangerschapsmasker (melasma), maar ook een verstoring in je immuunsysteem kan juist donkere of lichte plekken veroorzaken.

Verschillende pigmentplekjes
Wanneer je in de voorgaande jaren veel zon hebt gevangen op je huid, bijvoorbeeld door zonnebaden kan veel schade ontstaan in de huid.  Herken je de term levervlekken (lentigo solaris) op de handen of op het gezicht? Maar ook een gist, zoals pityriasis [alba / versicolor] kan lichte of donkere vlekken op de huid veroorzaken. En dan heb je nog de donkere/lichte plekjes die je bijvoorbeeld krijgt na een wondje of als je een puistje hebt uitgedrukt (post inflammatoire hyper- en hypopigmentatie).

Goede verzorging op maat
Helaas is er niet aan ieder pigmentvlekje wat te doen, of een pasklare oplossing. Pigment dat ontstaan is door een hormonale factor, of opgebouwd is door jaren van zonschade in de huid is niet in één keer weg. Het kan zelfs als chronisch bestempeld worden. Chronisch wil in dit geval zeggen dat het plekje met behandelingen wel minder zichtbaar kan worden, maar zonder de juiste verzorging en onderhoud uiteindelijk weer terug komt.

Wat kunnen we doen in de praktijk?
In eerste instantie is het altijd belangrijk om een intake te plannen om het pigment probleem te bekijken en te analyseren.

Camouflage
Bij auto-immuun aandoeningen zoals vitiligo, of een café-au-lait vlek die je hebt sinds je geboorte, kunnen we niet behandelen. Dat wil zeggen dat we de plekken niet minder kunnen maken door therapie. Wat wél kan is bijvoorbeeld het aanbrengen van hoogwaardige camouflage. Wij kijken dan met een kleurenpalet welke kleur bij jouw huidtint past en zorgen op deze manier dat een plek minder een rol speelt op je lichaam.

Hypo- of hyperpigmentatie kan op verschillende manieren behandeld worden. Vaak is de oorzaak achterhalen van zo’n plekje net zo belangrijk als de behandeling om het te verminderen.

Melasma (zwangerschapsmasker) is hormoon-gestuurd en het is belangrijk dat je hormoonspiegel eerst weer in balans is voordat er behandeld wordt. Daarnaast vraagt het ook van jou inzet. Bij deze pigmentatie is het namelijk belangrijk om ook heel goed zonnebrandcrème te smeren,  overigens geldt dit voor alle pigmentatie problemen.

Behandelingen
De behandelingen die wij kunnen bieden zijn: chemische peelings, microneedling en cryotherapie. Elke behandeling is maatwerk en soms moeten behandelingen gecombineerd worden om tot het beste resultaat te komen. Het is hierbij goed om te weten dat behandeling vaak bestaat uit meerdere keren, zo kan een traject met chemische peelings tussen de 6 tot 8 keer herhaald moeten worden. Uiteraard bespreken we tussendoor de voortgang en vergelijken we met foto’s.

Intake
Tijdens een intake wordt geïnventariseerd wat het doel is, op welke manier het behandeld kan worden, of het bij jou en jouw huid past, foto’s gemaakt en verzorgings- en/of product advies gegeven. Sommige behandelingen hebben alleen goed resultaat als je het ondersteunende werk ook thuis doet.

Ben je nieuwsgierig? Heb je vragen? Of denk je ‘ik heb wel een plekje waarvan ik graag zou weten wat ik ermee kan’? Stuur dan een PB, of mail naar info@huid.bootsystems.nl en appen kan naar 06 53959371

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————

BLOG #1: DE HUID

Dat de huid het grootste orgaan van je lichaam is je wellicht wel bekend. Naast dat je huid je beschermt tegen invloeden van buitenaf (zoals schadelijke stoffen en micro-organismen) en een evenwichtige verdeling van lichaamsvocht- en temperatuur regelt, voelt en reageert je huid ook mee bij bijvoorbeeld het hebben van contact met andere mensen zoals met blozen of transpireren.

Omdat de huid zo bijzonder en complex is en wij je daar gráág over vertellen starten wij deze blog-serie met de hashtag MindYourSkin.

De cyclus van de huid

Je huid vernieuwd zich door middel van afschilferen en de cyclus waarin dit gebeurd ligt tussen de 21 en de 28 dagen. De huid bestaat globaal gezien uit drie lagen: 1) De epidermis ofwel opperhuid 2) de dermis ofwel de lederhuid en 3) de subcutis ofwel de onderhuid.  Aan de onderkant van de epidermis worden telkens nieuwe cellen gevormd die in ongeveer vier weken een metamorfose ondergaan van een kubische delende cel tot een platte met hoorn gevulde cel: dit is de bovenste laag van je huid die afschilfert. Tussen de cellen zit ook een tussenstof die bestaat uit keratine en desmosomen en samen met de cellen vormen zij de dichte structuur die jij kent als je huid. Een heel bijzonder proces als je daar even bij stil staat, en dit is alleen nog maar hét toplaagje van de huid.

Bij de basale laag waar nieuwe cellen gevormd worden kan het ook mis gaan, bijvoorbeeld bij een overmatige celdeling die het karakteristieke beeld vormt van psoriasis. En wanneer de huidbarrière in aanleg beschadigt is kan bijvoorbeeld atopisch eczeem ontstaan: de huid kan zichzelf dan niet voldoende hydrateren en er ontstaan droge, geïrriteerde plekken.

Verbindingen
De huid bestaat dus uit verschillende cellen die verbonden zijn met elkaar. Gaat daar iets “mis” zoals een te snelle celdeling of een onderbreking tussen de verbindingen, dan kunnen er huidaandoeningen ontstaan.

Huidaandoeningen, hoe vaak komt dat voor?
In Nederland zijn er bijna 2 miljoen mensen met een huidaandoening. Huidaandoeningen kunnen zowel aangeboren zijn als in de loop van het leven ontstaan. Problemen met de huid en huidaandoeningen komen regelmatig voor op het spreekuur bij de huisarts (ruim 14%). Onder de chronische huidaandoening staan psoriasis, atopisch eczeem en acne vulgaris in de top 3 van meest voorkomende chronische huidaandoeningen. Heb jij een huidaandoening dan kan je ook voor informatie terecht op www.huidpatienten.nl, www.huidfonds.nl, bij eczeem op www.vmce.nl, voor psoriasis www.psoriasispatientennederland.nl. Er zijn uiteraard meer verenigingen voor verschillende huidaandoeningen en die zullen wij per blogonderwerp benoemen.

Huidtherapie
De huidtherapeut is opgeleid om aandoeningen van de huid te verminderen, te voorkomen en/of op te lossen. In ons vak bewegen we ons op medisch en op cosmetisch vlak. Voorbeelden van medische indicaties zijn vochtophopingen (oedeem), overbeharing, littekens, brandwonden en acne. Voorbeelden van cosmetische indicaties zijn pigmentvlekken, anti-aging, couperose en beenvaten. Nieuwsgierig? Kijk ook even naar het filmpje ‘Wat doet de huidtherapeut’.

Is een huidtherapeut hetzelfde als een schoonheidsspecialist?
Die vraag horen we als huidtherapeut vaak. De beste manier om het onderscheid in ons vak te omschrijven is dat een schoonheidsspecialist de gezonde huid nog mooier probeert te maken en daarbij een gevoel van wellness kan geven. De huidtherapeut houdt zich bezig met de aangedane en/of zieke huid en cosmedische huidverbeteringen en staat tussen de dermatoloog en de schoonheidsspecialist in.

Blog-serie
Omdat de huid het grootste orgaan is en daarmee ook kwetsbaar voor beschadigingen vertellen we je in de volgende blogs meer over verschillende aandoeningen en willen we graag dat je goed voor je huid zorgt…  #MindYourSkin.