BLOG #MindYourSkin

Over de praktijk: Carien is sinds 2016 praktijkeigenaresse van Huidtherapie Doorn en heeft eerder in andere praktijken gewerkt. Carolien is in 2019 afgestudeerd als huidtherapeut en sinds deze zomer werkzaam bij de praktijk. Uiteraard is onze gezamenlijke passie de huid en via onze nieuwe blog-serie #MindYourSkin willen wij je aandacht vragen voor jouw huid.

De huid
Dat de huid het grootste orgaan van je lichaam is je wellicht wel bekend. Naast dat je huid je beschermt tegen invloeden van buitenaf (zoals schadelijke stoffen en micro-organismen) en een evenwichtige verdeling van lichaamsvocht- en temperatuur regelt, voelt en reageert je huid ook mee bij bijvoorbeeld het hebben van contact met andere mensen zoals met blozen of transpireren.

Omdat de huid zo bijzonder en complex is en wij je daar gráág over vertellen starten wij deze blog-serie met de hashtag MindYourSkin.

De cyclus van de huid

Je huid vernieuwd zich door middel van afschilferen en de cyclus waarin dit gebeurd ligt tussen de 21 en de 28 dagen. De huid bestaat globaal gezien uit drie lagen: 1) De epidermis ofwel opperhuid 2) de dermis ofwel de lederhuid en 3) de subcutis ofwel de onderhuid.  Aan de onderkant van de epidermis worden telkens nieuwe cellen gevormd die in ongeveer vier weken een metamorfose ondergaan van een kubische delende cel tot een platte met hoorn gevulde cel: dit is de bovenste laag van je huid die afschilfert. Tussen de cellen zit ook een tussenstof die bestaat uit keratine en desmosomen en samen met de cellen vormen zij de dichte structuur die jij kent als je huid. Een heel bijzonder proces als je daar even bij stil staat, en dit is alleen nog maar hét toplaagje van de huid.

Bij de basale laag waar nieuwe cellen gevormd worden kan het ook mis gaan, bijvoorbeeld bij een overmatige celdeling die het karakteristieke beeld vormt van psoriasis. En wanneer de huidbarrière in aanleg beschadigt is kan bijvoorbeeld atopisch eczeem ontstaan: de huid kan zichzelf dan niet voldoende hydrateren en er ontstaan droge, geïrriteerde plekken.

Verbindingen
De huid bestaat dus uit verschillende cellen die verbonden zijn met elkaar. Gaat daar iets “mis” zoals een te snelle celdeling of een onderbreking tussen de verbindingen, dan kunnen er huidaandoeningen ontstaan.

Huidaandoeningen, hoe vaak komt dat voor?
In Nederland zijn er bijna 2 miljoen mensen met een huidaandoening. Huidaandoeningen kunnen zowel aangeboren zijn als in de loop van het leven ontstaan. Problemen met de huid en huidaandoeningen komen regelmatig voor op het spreekuur bij de huisarts (ruim 14%). Onder de chronische huidaandoening staan psoriasis, atopisch eczeem en acne vulgaris in de top 3 van meest voorkomende chronische huidaandoeningen. Heb jij een huidaandoening dan kan je ook voor informatie terecht op www.huidpatienten.nl, www.huidfonds.nl, bij eczeem op www.vmce.nl, voor psoriasis www.psoriasispatientennederland.nl. Er zijn uiteraard meer verenigingen voor verschillende huidaandoeningen en die zullen wij per blogonderwerp benoemen.

Huidtherapie
De huidtherapeut is opgeleid om aandoeningen van de huid te verminderen, te voorkomen en/of op te lossen. In ons vak bewegen we ons op medisch en op cosmetisch vlak. Voorbeelden van medische indicaties zijn vochtophopingen (oedeem), overbeharing, littekens, brandwonden en acne. Voorbeelden van cosmetische indicaties zijn pigmentvlekken, anti-aging, couperose en beenvaten. Nieuwsgierig? Kijk ook even naar het filmpje ‘Wat doet de huidtherapeut’.

Is een huidtherapeut hetzelfde als een schoonheidsspecialist?
Die vraag horen we als huidtherapeut vaak. De beste manier om het onderscheid in ons vak te omschrijven is dat een schoonheidsspecialist de gezonde huid nog mooier probeert te maken en daarbij een gevoel van wellness kan geven. De huidtherapeut houdt zich bezig met de aangedane en/of zieke huid en cosmedische huidverbeteringen en staat tussen de dermatoloog en de schoonheidsspecialist in.

Blog-serie
Omdat de huid het grootste orgaan is en daarmee ook kwetsbaar voor beschadigingen vertellen we je in de volgende blogs meer over verschillende aandoeningen en willen we graag dat je goed voor je huid zorgt…  #MindYourSkin.