Lipoedeem

Lipoedeem is een veel voorkomende maar vreemd genoeg zeer onbekende aandoening, die ook niet door alle artsen en zorgverzekeringen erkend wordt. Lipoedeem is een verstoring van vetcellen. De belangrijkste symptomen zijn:

  • Een hobbelige huidstructuur op de billen, heupen en (boven-)benen
  • Wel kunnen afvallen op de romp en in het gezicht, maar nooit op bovengenoemde lichaamsdelen
  • Een pijnlijk en zwaar gevoel in de benen
  • Snel blauwe plekken

 

In een normale situatie wordt er vet aangemaakt van overtollige suikers, die worden opgeslagen voor later gebruik. Bij inspanning zal het lichaam een beroep doen op deze reserves. De vetcellen verdwijnen, het lichaam wordt slanker. Bij lipoedeem kan het opgeslagen vet echter níet meer gebruikt worden. Het gevolg is dat er wel steeds meer vet wordt opgeslagen, maar niets meer wordt afgebroken, ook niet bij diëten en fanatiek sporten. Het lichaam is bij lipoedeempatiënten vaak sterk uit verhouding met een stevig onderlichaam en een normaal tot slank bovenlichaam. Het gewicht van de benen kan een verhoogde druk op de venen geven en wanneer de vetcellen te groot en hard worden, kunnen de lymfevaten bekneld raken. De combinatie van deze factoren kan een probleem in de vochtafvoer geven. De benen worden hierdoor pijnlijk en voelen stel vermoeid aan. De huid van de onderbenen staat vaak erg strak.

 

De verstoring in de vetopslag kan niet worden verholpen, de klachten met betrekking tot het vocht vaak wel. Door het dragen van therapeutisch elastische kousen krijgt het oedeem geen kans om zich te ontwikkelen. Regelmatig gebruik van de LymfaPress zal de lymfestroom verbeteren en kan de pijn- en vermoeidheidsklachten verminderen.