LymfaPress

De LymfaPress is een apparaat dat werkt met compressie. Het kan ingezet worden bij de behandeling van verschillende vormen van oedeem.

Op de LymfaPress wordt een arm- of beenmanchete aangesloten, de machete bestaat uit 11 of 12 luchtkamers. Het apparaat blaast eerst de laatste luchtkamer op, bij de armmanchete is dat de luchtkamer bij de vingers. Daarna wordt ook de tweede kamer opgeblazen, ter hoogte van de hand, zo vullen alle luchtkamers tot in de oksel zich. Vervolgens lopen de luchtkamers leeg en herhaalt het proces zich, ongeveer 30 minuten lang. Door de druk die de opgeblazen luchtkamers geven op het oedeem worden bloed- en lymfevaten gedwongen tot een hogere ultrafiltratie, het opnemen van meer vocht. Doordat de druk van vingers naar oksels wordt opgebouwd, wordt het vocht als het ware de juiste kant op geprest. Tevens zorgt de omsluitende druk voor het verspoelen van eventueel aanwezige fibrose.

De LymfaPress werkt ontspannend en pijn verlichtend. Na de behandeling zal het oedemateuze lichaamsdeel zichtbaar dunner zijn en minder zwaar aanvoelen.

In de behandeling van lymfoedeem is de LymfaPress een standaard aanvulling op de manuele lymfedrainage, maar patiënten met lipoedeem of veneus oedeem die therapeutisch elastische kousen dragen kunnen ook baat hebben bij gebruik van de LymfaPress. Soms ontstaat er ondanks het dragen van de kousen toch wat oedeem in het onderbeen en de enkel. Ook kunnen de benen zwaar aan blijven voelen. De LymfaPress zal nooit de steunkousen vervangen, maar het zorgt wel voor een verhoging in het draagcomfort van de kousen doordat de circulatie verbetert.