Acnetherapie

Acne is één van de meest voorkomende huidziekten in de wereld. Vooral jonge mensen worden erdoor getroffen. Meestal verschijnen de eerste symptomen van acne tijdens de pubertijd en deze kunnen zich voordoen tot op de leeftijd van 30 en zelfs 40 jaar. Het komt even vaak voor bij jonge vrouwen als mannen. Acne is het gevolg van een reeks aan processen in de huid die verkeerd verlopen, meestal door hormonale verandering. Acne begint met een te hoge sebumproductie in de talgkliertjes, in combinatie met een te dikke hoornlaag. De afscheidingskanaaltjes van de talgklieren raken verstopt door hoorncellen, waardoor er een zwarte of witte mee-eter (comedo) ontstaat. Onder deze comedo kunnen bacteriën zich gemakkelijk nestelen en vermeerderen, hierdoor ontstaat uiteindelijk een ontsteking. Acne uit zich vooral op het gezicht, de schouders, het decolleté, de borstkas en de rug.

Acne bestaat in verschillende vormen en vraagt daarom om aangepaste behandelingswijzen. Lichte acne uit zich in mee-eters en comedonen. Wanneer de comedonen ontsteken, spreken we van een papulo-pustuleuse acne. Acne conglobata is de ernstigste vorm van acne en gaat gepaard met ontstoken, pijnlijke, etterige knobbels die zich diep in de huid bevinden. Deze vorm van acne moet mede behandeld worden door een arts.

 

De behandeling

Een acnetherapie behandeling is gericht op het verwijderen van onzuiverheden en het voorkomen van vlekjes en littekentjes. Tijdens deze behandeling zullen grote en kleine mee-eters, pukkeltjes en ontstekingen op een veilige manier verwijderd worden, om te voorkomen dat deze uitgroeien tot ontstekingen. De behandelingen worden ondersteund met peelings van Dermaquest, Enerpeel en Meditopics.

Peelings zijn producten die bestaan uit verschillende (natuurlijke) zuren, zoals glycolzuur, salicylzuur en melkzuur. De samenstelling en concentratie van deze zuren bepaald voor welke huid deze het meest geschikt is. Zo zal er bij een sterk verdikte huid met veel comedonen gekozen worden voor een peeling met meer glycolzuur en bij een acne met grote, pijnlijke, diepe ontstekingen zal er gekozen worden voor een peeling met veel salicylzuur. De huid zal dankzij de peelings wat dunner worden, de talgproductie wordt onderdrukt en bacteriegroei en ontstekingen worden geremd. Hierdoor komt de genezing van ontstekingen en wondjes zo snel mogelijk op gang en herstelt de huid meestal zonder littekens.

Tijdens de intake en/of eerste behandeling zal er een advies gegeven worden over de thuis-verzorging van de huid. Meestal bestaat de thuisbehandeling uit 2 tot 4 producten van La Roche Posay, Natur Geist of Tebiskin, die twee maal per dag (ochtend en avond) gebruikt moeten worden, dat kost ongeveer 3 minuten. Door de huid thuis goed te behandelen, kan de huidtherapeut op de praktijk elke week een stapje verder komen in de behandeling.

De thuis-behandeling is voornamelijk gericht op het aanpakken van de eerder omschreven dikte van de hoornlaag, de talg productie en het overschot aan bacteriën.

Wanneer de acne onder controle is, kan er gewerkt worden aan eventuele vlekjes en littekentjes. Ook hiervoor kunnen de verschillende peelings ingezet worden. Een andere zeer geschikte optie is microdermabrasie of micro-needling.