Acnetherapie

Acne is één van de meest voorkomende huidziekten in de wereld. Vooral jonge mensen worden erdoor getroffen. Meestal verschijnen de eerste symptomen van acne tijdens de pubertijd en deze kunnen zich voordoen tot op de leeftijd van 30 en zelfs 40 jaar. Het komt even vaak voor bij jonge vrouwen als mannen. Acne is het gevolg van een te hoge sebumproductie in de talgkliertjes en uit zich vooral op het gezicht, de schouders, het decollete, de borstkas en de rug. De afscheidingskanaaltjes van de talgklieren worden verstopt door hoorncellen. De bacteriën nestelen zich en veroorzaken ontstekingen.

Acne bestaat in verschillende vormen en vraagt daarom om aangepaste behandelingswijzen naargelang het stadium en de graad waarin de acne zich bevindt. Lichte acne uit zich in mee-eters en comedonen. Wanneer de comedonen ontsteken, vormen zij knobbels of pustels: een papulo-pustuleuse acne. Acne conglobata is de ernstigste vorm van acne en gaat gepaard met ontstoken, pijnlijke, etterige knobbels die zich diep in de huid bevinden. Deze vorm van acne moet mede behandeld worden door een arts.

Het is belangrijk om acne snel te behandelen om littekens te vermijden. Het is aan te raden de behandeling met regelmaat voort te zetten. Tijdens de behandeling worden producten van La Roche-Posay, Naturgeist of Hayoun gebruikt.

De behandeling

Een acnetherapie behandeling is gericht op het verwijderen van onzuiverheden en het voorkomen van vlekjes en littekentjes. Tijdens deze behandeling zullen grote en kleine mee-eters, pukkeltjes en ontstekingen op een veilige manier verwijderd worden, om te voorkomen dat deze uitgroeien tot ontstekingen. Indien nodig kan de behandeling uitgebreid worden met een fruitzuur- of salicylzuurpeeling.

Bij een sterk verdikte huid met veel open comedonen, beter bekent als mee-eters, kan gekozen worden voor acnetherapie met fruitzuur (glycolzuur). De bovenste huidlaag wordt verdund, waardoor talgkliertjes minder snel verstoppen. Bovendien doodt het de bacteriën die een rol spelen bij ontstekingen. De huid gaat 2 dagen na de behandeling iets schilferen, maar krijgt daarna een mooie, gezonde glans.

Wanneer er vooral sprake is van een probleem in de talgproductie of als er grote, pijnlijke, diepe ontstekingen voorkomen, zal de huidtherapeut kiezen voor acnetherapie met salicylzuur. De Black Mask of Skin Rebuilding- behandeling van het merk Hayoun is een zeer sterke en gerichte behandeling met mooie resultaten. Het hoofdbestanddeel salicylzuur werkt samen met o.a. kaolin en zink. Deze combinatie stopt ontsteking en droog deze uit. De huid zal dankzij het salicylzuur flink gaan afschilferen, waardoor de huidcellen in de onderste huidlaag zich sneller gaan delen en de genezing van ontstekingen en wondjes zo snel mogelijk verloopt, zonder littekens.

Tijdens de intake en/of eerste behandeling zal er een advies gegeven worden over de thuis-verzorging van de huid. Meestal bestaat de thuisbehandeling uit 2 tot 4 producten van La Roche Posay of Natur Geist, die twee maal per dag (ochtend en avond) gebruikt moeten worden, dat kost ongeveer 3 minuten. Door de huid thuis goed te behandelen, kan de huidtherapeut op de praktijk elke week een stapje verder komen in de behandeling.

De thuis-behandeling is voornamelijk gericht op het aanpakken van de eerder omschreven dikte van de hoornlaag, de talg productie en het overschot aan bacteriën.

Wanneer de acne onder controle is, kan er gewerkt worden aan eventuele vlekjes en littekentjes. Ook hiervoor kunnen de verschillende peelings ingezet worden. Een andere zeer geschikte optie is microdermabrasie of micro-needling.