Verwijderen huidoneffenheden

Huidoneffenheden als ouderdomswratjes oftewel verruca seborrhoica zijn zeer frequent voorkomende goedaardige aangroeisels van de huid, vooral bij oudere mensen. In de volledig ontwikkelde vorm zijn het kleine, vlakke, iets boven de huid gelegen, geelbruine tot zwarte wratjes. Het maakt de indruk als een stukje kauwgom op de huid geplakt te zijn. De wratjes zijn vaak in grote aantallen aanwezig. De afmeting van de wrat varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Verruca seborrhoica ontstaan in de opperhuid. De oorzaak van hun ontstaan is onbekend. De indruk bestaat dat mensen die in het verleden veel aan de zon zijn blootgesteld een grotere kans hebben op het ontwikkelen van de wratjes. Vaak ontstaan de wratjes op plaatsen waar veel wrijving is, zoals onder en tussen de borsten en onder de oksel.

Omdat de wratjes enkel in de opperhuid verankerd liggen kunnen zij eenvoudig van de huid worden geschraapt met een curette, een soort scherp lepeltje. Er blijft dan een klein schaafwondje over dat in het algemeen fraai geneest. De behandeling wordt niet als pijnlijk ervaren en plaatselijke verdoving is dan ook overbodig.

Als het een steelwratje betreft dan wordt deze eerst steriel afgeknipt waarna het wratje met de curette verder behandeld wordt.